Secretarul de stat Bogdan Aurescu a evaluat joi, împreună cu ambasadorul Ong Eng Chuan, trimisul special pentru România al Republicii Singapore, stadiul procesului în curs în cazul Silviu Ionescu.
Potrivit unui comunicat transmis de MAE, oficialul singaporez a fost primit joi de Aurescu într-o vizită de prezentare, ocazie cu care cei doi oficiali au evaluat stadiul procesului în curs în cazul „Silviu Ionescu”.
„Secretarul de stat a exprimat deschiderea deplină spre cooperare a autorităților române față de soluționarea cazului, în limita prevederilor legale și a respectării principiului independenței justiției”, evidențiază comunicatul MAE.
De asemenea, Bogdan Aurescu a exprimat dorința părții române de a intensifica dialogul politico-diplomatic, în contextul aniversării în acest an a 45 de ani de relații diplomatice bilaterale, reamintind în acest cadru, deschiderea părții singaporeze față de propunerea de a desfășura în cursul acestui an, la București, consultări politice între cele două ministere de externe, la nivel de director general.
Ong Eng Chuan este ambasadorul Republicii Singapore în Belgia, fiind acreditat și pe lângă Uniunea Europeană, Olanda și Luxemburg. Începând cu 30 aprilie 2012, acesta deține și funcția de trimis special al Singapore pentru România, mai precizează comunicatul MAE.
Emisarul special Ong Eng Chuan, va asista la următoarea audiere din cadrul procesului fostului diplomat Silviu Ionescu, vineri, la București, a relatat portalul Channel News Asia. Ambasadorul Ong Eng Chuan va fi însoțit de un reprezentant al Procuraturii Generale din Singapore.
Silviu Ionescu, fost însărcinat cu afaceri în Singapore, a fost implicat în două accidente rutiere, pe 15 decembrie 2009, cu părăsirea locului faptei, soldate cu un mort și doi răniți.
Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore este judecat pentru omor din culpă și părăsirea locului accidentului, în urma căruia o persoană și-a pierdut viața. Ionescu a fost trimis în judecată în 1 iulie 2010, de către procurorii Parchetului instanței supreme, care îl acuză de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și fals în declarații.
Potrivit acuzării, în 15 decembrie 2009, în jurul orelor 3.10, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri „ad interam” al României în Singapore, în timp ce conducea un autoturism Audi A6 aparținând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat, la o intersecție semaforizată, două persoane în vârstă de 30 și, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar.
Ionescu a părăsit locul accidentului și a continuat să conducă mașina până la următoarea intersecție semaforizată, unde, nerespectând, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident soldat cu rănirea unei persoane în vârstă de 18 ani. Nici de această dată Ionescu nu a oprit, părăsind locul accidentului și abandonând mașina într-o zonă industrială a orașului Singapore, potrivit procurorilor.
Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două suferind leziuni.
Ulterior producerii celor două accidente de circulație, Silviu Ionescu a sesizat poliția singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din fața Ambasadei României, după ora 2.00, situație neconformă cu realitatea, pe care a susținut-o și prin declarațiile date în fața autorităților judiciare singaporeze, au mai arătat procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Pe de altă parte, Înalta Curte din Singapore i-a acordat marți despăgubiri în valoare de 360.000 de dolari lui Bong Hwee Haw, una dintre cele trei persoane rănite în accidentul rutier.
Bong, care la vremea accidentului din decembrie 2009 avea 24 de ani, este prima victimă care primește compensații pentru rănile suferite.
Prietenul său, Tong Kok Wai, în vârstă de 30 de ani, a murit după zece zile de la accident, iar o a treia victimă, Muhammad Haris Abu Talib, care avea 18 ani, a suferit răni ușoare.
Suma i-a fost acordată de Înalta Curte lui Bong Hwee Haw pentru durere și suferință, pentru pierderea unor venituri și pentru costuri cu tratamentul medical.
Marius Frățilă, [email protected]